120913.JPGMarcinak ma vendégei voltak, éppen uzsonna tájban, úgyhogy csoki és süti helyett egy kis ropogtatni valót készítettem.

Fél kg teljes kiőrlésű lisztet egy deszkára szórtam, a közepébe egy kis lyukat nyomtam. Beleöntöttem 3 evőkanál olívaolajat, 3dl langyos vizet, egy evőkanál sót és egy csomag szárított élesztőt. Lassan összekevertem az egészet. 4-5 percig kézzel dagasztottam, majd kilisztezett tálba tettem, lefedtem, és egy óra alatt megkelesztettem.

Amikor megkelt, kicsit megint összegyúrtam a tésztát. 1cm vékonyra nyújtottam, és ebből 1cm keskeny rudacskákat vágtam késsel. Kicsit megcsavargattam a rudakat, majd egy tepsire tettem őket egymás mellé. Kicsit megkentem őket olívaolajjal, és egy kevés búzadarát szórtam rájuk. 200 fokos sütőben 8-10 perc alatt sütöttem meg egy tepsivel, majd még kettő tepsit egymás után. ilyen mennyiségből körülbelül 60 ropi lesz, de ez persze a méretektől is függ.

Az a legjobb ebben, hogy a tésztát simán el lehet rakni későbbre, hűtőben 2-3 napig is eláll. Fontos, hogy a tálat, amiben hűtjük, ki kell lisztezni, mert simán tud még kelni egy kicsit a tészta. Mélyhűtőben is tárolható, és a sütés után az ízéből sem veszít.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szeniko 2014.03.15. 16:53:09

Kedves blogíró!
Nagyon szeretem a receptjeidet, a lányom még inkább azokat amiket elkészítek. Ennél a receptnél azonban elakadtam, nem kicsit! Nem lehet, hogy vmilyen összetevőt kifelejtettél? Mert a liszt, a kevés oivaolaj, az élesztő és a só soha nem fog tésztaszerűvé, gyúrhatóvá összeállni! Ha tudsz, kérlek segíts!
Köszönöm
Niki

finomateszikababa 2014.03.17. 09:23:20

mert kifelejtettem a receptből a vizet, hú, pedig nem szoktam.
Tehát 3dl meleg víz is kell, miután az olajat beleöntötted, így már sikerülnie kell! Mindjárt javítom a receptet is. Köszi, és bocsánat.

Szeniko 2014.07.07. 09:50:19

@finomateszikababa:
Nagyon köszönöm, isteni finom! És tényleg a receptjeid is nagyon jók, gyorsan elkészíthetőek! Emi ugyan már 2 és fél éves, de még a mai napig innen főzök neki! Sőt, úton a harmadik családtag, neki a kezdetektől innen fogok főzni! Köszi!
Niki

finomateszikababa 2014.07.07. 19:57:44

Szia, örülök, és persze gratulálok is!!
süti beállítások módosítása